Home Actueel 1 april, kikker in je bil!

1 april, kikker in je bil!

Wereldwijd geldt deze dag als de dag dat mensen elkaar traditiegetrouw voor de gek houden. In Engelstalige landen ook wel April Fools' day (April dwazendag), in Frankrijk poisson d'avril (Aprilvis) en in Rusland Den Doerak (dag van de dommerik) genoemd.

Een goeie grap met iemand uithalen kan natuurlijk hartstikke leuk zijn. Vooral degene die de grap uithaalt en de omstanders zullen hard lachen, maar is het voor het 'lijdend voorwerp' ook wel zo leuk als het lijkt? In heel veel gevallen kan die de grap natuurlijk best waarderen. Maar zo leuk is het niet altijd.

Ieder geintje is een seintje

We kennen het allemaal vast wel. Iemand maakt een grap over jou. De grappenmaker en de rest lacht erom. Jij lacht wat ongemakkelijk mee. Het lijkt zo grappig, maar jij wordt er niet vrolijk van. Wat bedoelt de grappenmaker met zijn grap, waarom lacht de rest mee? De onzekerheid is geboren. En als de grappenmaker eenmaal heeft ervaren dat zijn grappen over jou het best goed doen, is de kans groot dat dit niet de laatste was.

Natuurlijk is humor op de werkvloer goed. Een geintje onder elkaar en niet alles zo serieus nemen, relativeert de boel. Maar toch kan de ander het heel anders en als onprettig ervaren. We weten: Feelings are Facts. Als iets niet goed voelt, dan is dat ook niet goed.

Ga in gesprek

Ja, daar heb je 'm weer. Ga in gesprek! In gesprek? Wat zal de reactie zijn als je je kwetsbaar opstelt? Worden de grappen dan niet alleen maar erger? Vindt hij je dan nog wel aardig? Allemaal gedachten die jou belemmeren een eind te maken aan jouw nare gevoel. En toch is het belangrijk dat je de ander hierop aanpreekt. Hij weet vast niet eens dat hij je met zijn grap heeft geraakt.

Dus trek de stoute schoenen aan, vertel wat er gebeurde en wat jij hierbij voelde. Belangrijk is dat je bij feiten en jouw gevoelens blijft. En nodig de ander uit hierop te reageren en samen afspraken te maken hoe hier in de toekomst mee om te gaan. Stel als het ware samen spelregels op. Grote kans dat het probleem is opgelost.

Verzuim

Vaker grappen maken over iemand kan één-op-één leiden tot uitval. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Wees dus moedig om je vrij uit te spreken tegen de grappenmaker en te zeggen wat zijn gedrag met jou doet. Of spreek als collega de grappenmaker hierop aan. Lijkt het of de ander hier zich niets van aantrekt, dan is het verstandig om je tot je leidinggevende, de vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts te wenden.

 

Hee grappenmaker!

Je maakt vast hele leuke grappen die over het algemeen worden gewaardeerd. Maar weet dat, wanneer je iemand of een groep mensen centraal stelt in jouw grap, dit de ander hard kan raken. Dat kun je niet afdoen met de simpele relativering: "Ach joh, dat was een geintje. Daar moet je tegen kunnen!". Dat is de omgekeerde wereld.

 

Humor is de motor van je team

Humor kan ontzettend krachtig zijn. Het vermindert spanning, het relativeert. Het maakt dopamine en endorfine aan en daar worden mensen blij van. Happy people, happy profit. Weet ook dat humor subjectief is. Wat de een hilarisch vindt, is voor de ander een flauwe grap. Dat is onder andere afhankelijk van cultuur, leeftijd en intelligentie. De kunst van de grappenmaker is om de grap zoveel mogelijk af te stemmen op je publiek en het niet persoonlijk te maken. Dan krijg je de handen op elkaar en ben jij diegene die voor even de anderen happy hebt gemaakt. Dat is pas leuk!