Amplitief Leiderschap
In Nederland is onderzocht wat medewerkers van hun leidinggevenden denken. Dit onderzoek bracht aan het licht dat 65% van de werknemers nauwelijks werkplezier haalt uit de samenwerking met zijn of haar leidinggevende. De onderzoekers vroegen de 7536 medewerkers ook om hun leidinggevende te beschrijven. Er kwamen woorden naar voren als ‘dictator’ of ‘softie’.
In een ander onderzoek van Young Capital onder duizend jongeren tussen vijftien en zevenentwintig jaar vroeg men welke eigenschappen een leidinggevende een topper zou maken. Het leverde het volgende zestal op:
- Waardering tonen (82%)
- Afspraken nakomen (72%
- Vertrouwen tonen (69%)
- Eerlijk zijn (68%)
- Toegankelijk zijn (68%)
- Op een goede manier feedback geven (60%)
Waar men vroeger van het hebben van een ‘baas’ sprak, spreekt men nu steeds vaker over zijn of haar ‘leidinggevende’ of ‘leider’. Er zit ook een wezenlijk verschil tussen. Een baas stond boven alles en iedereen. Een leider anno nu staat naast en tussen de medewerkers. Hij of zij benadert zijn of haar medewerkers open, oprecht en authentiek en benadert hen als bronnen van informatie en advies.
- Een amplitieve leider is empatisch. Hij of zij is gevoelig voor de gevoelens van anderen of de manier waarop die naar zaken kijkt. Daardoor heb je meer inzicht in hoe de ander denkt en zich voelt en toont daar begrip voor.
- Een amplitieve leider toont respect. Hij of zij luistert empatisch en oordeelloos. Hij of zij vult niet in voor de ander en staat niet direct klaar met zijn of haar adviezen. “Hoe meer je te zeggen hebt, hoe meer je moet luisteren” is een goed motto.
- Een amplitieve leider creëert vertrouwen. Hij of zij is steeds bezig met het bouwen en onderhouden van gezonde relaties met en tussen teamleden. Een leider geeft vertrouwen en laat los. To be in charge is iets anders dan to be ik control.
- Een amplitieve leider inspireert. Mensen inspireren begint bij de vraag “Waarom?”. Ofwel, de “why” van Simon Sinek. Die vraag leidt tot het antwoord op de vraag wat mensen autonoom motiveert en wat aansluit op de missie en visie van de organisatie. Hij of zij neemt het team mee in de “why”!
- Een amplitieve leider toont kwetsbaarheid. Een leider is ook maar een mens en hoeft niet altijd de sterkste persoon in de groep te zijn. Hij of zij hoeft niet alles te controleren en te weten. Dat zal uiteindelijk tot commanderen en controleren leiden. Door zich kwetsbaar op te stellen, maakt hij of zij verbinding met de medewerkers. Hij of zij moet zich durven opstellen als een van hen, met alle gebreken, fouten en kwaliteiten die de anderen ook hebben. Ook een leider is niet perfect.
- Een amplitieve leider geeft medewerkers beslissingsbevoegdheid. Het is belangrijk dat de medewerkers weten en voelen dat ze actief worden betrokken in een besluitvormingsproces waarin ze gehoord worden en hun stem telt, al is die volledig anders dan de andere. Het verrijkt het besluit juist.
- En als laatste, een amplitieve leider straat energie uit! Hij of zij heeft een voorbeeldfunctie en inspireert medewerkers met een gezonde levensstijl, draagt een positieve houding uit en niet onbelangrijk… gebruikt humor!
Uiteraard is deze lijst onuitputtelijk. Het belangrijkste is dat je weet dat leidinggeven ‘leiding geven’ is. Als leider geeft je bewust de ander de leiding over bepaalde zaken en ondersteunt diegene daarin door hem of haar positief te coachen en te motiveren.