De roadtrip van jouw mensen
“Dit Joodse spreekwoord kennen we allemaal wel: Ik wens je veel personeel! En dat is niet bepaald vriendelijk bedoeld. Waar komt dat toch vandaan? Kennelijk is het geen feestje om personeel te hebben. Wij denken daar anders over. Het kan juist zo leuk zijn om met een gelijkgestemde club iedere dag bezig te zijn het mooiste, grootste en beste te bereiken. Maar hoe kom je nu aan de leukste en meest bevlogen collega’s? En hoe weet ik nou of ze wel helemaal aansluiten bij de missie, visie en kernwaarden, of eerder: bij de collectieve ambitie?
Top of mind
De Roadtrip van jouw mensen start al lang voordat zij in dienst komen. Jij hebt jezelf en je organisatie immers al zodanig in de markt gezet door aan goede Employer Branding te doen, dat je al top of mind bent bij velen. Je staat te boek als de leukste en beste werkgever in de wijde omtrek. Vacatures plaatsen hoeft niet, ze staan al in de rij!
Het juiste DNA
Een goed werving- en selectiebeleid is van cruciaal belang. Hoe zorg je dat je de juiste mensen aanneemt en hoe weet je, naast de gewenste diploma’s en werkervaring, dat jullie missie, visie en kernwaarden over-en-weer passen?
Dat kun je op een aantal manieren aanpakken. Als je een goeie M&O-adviseur in dienst hebt, kan die deze lastige klus klaren. Deze persoon heeft er immers voor op school gezeten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat deze adviseur zelf ook het DNA van de organisatie heeft. Als je deze luxe niet hebt, kun je gebruik maken van tal van vragenlijsten die in de markt beschikbaar zijn of een werving- en selectiebureau inschakelen. Het allerbelangrijkste is dat jijzelf op z’n minst ook een of meerdere gesprekken met de kandidaten voert om zelf te ervaren of deze persoon past of niet. Diploma’s hoeven niet leidend te zijn, iedereen kan het vak leren. Het gaat erom dat de persoon past in de cultuur en de collectieve ambitie doorleeft.
Employee experience
Van onboarding tot exit, organisaties moeten met elk onderdeel van de employee experience rekening houden. Daarmee krijg je de ultieme kans om de bevlogenheid te versterken en een aantrekkelijke werkplek te worden. Een doordachte employee experience leidt tot een op groei gericht, duurzaam, zeer bevlogen en goed presterend personeelsbestand waar je je als organisatie kunt onderscheiden ten opzichte van de concurrent.
Zes fasen
Je moet in de reis die een medewerker maakt nadenken over alle aspecten van het werk. Dus ook de niet-financiële aspecten. Er zijn zes fasen waar rekening mee te houden:
- Aantrekken: Wees aantrekkelijk! Er is een sterke correlatie tussen mensen die trots zijn om bij hun organisatie te werken en de mensen die hun organisatie als werkgever aanbevelen bij anderen. De gehele employee experience draagt bij aan jouw promotie als geweldige werkgever.
- Onboarding: Het verwelkomingsproces waardoor nieuwe medewerkers zich welkom en veilig voelen en de voor hen relevante kennis opdoen zodat ze zo snel mogelijk efficiënt en zelfverzekerd aan het werk kunnen.
- Ontwikkeling: Wanneer mensen de kans krijgen zich te ontwikkelen, zien ze kansen om hogerop te komen of beter in hun vak worden wat leidt tot meer bevlogenheid.
- Bevlogenheid: Dit heeft direct invloed op belangrijke parameters zoals de mate van tevredenheid, personeelsbehoud, vertrouwen, klantgerichtheid, productiviteit en eigenaarschap.
- Presteren: Het prestatieniveau is gekoppeld aan motivatie. Wat mensen motiveert en waardoor ze beter presteren zijn bijvoorbeeld factoren als groeikansen, financiële beloning, niet-financiële prikkels en ondersteuning door leidinggevende. Maar ook de vrijheid om beslissingen te nemen en zelf beslissen hoe je je werk doet, leidt tot meer eigenaarschap en motivatie en dus betere prestaties.
- Exit: het is belangrijk dat je er alles aan doet om de employee journey zo lang mogelijk maakt zodat er minder vaak mensen vertrekken. De kosten voor vervanging van een medewerker kunnen immers oplopen tot twee keer het jaarsalaris. Áls iemand toch besluit te vertrekken, is het van groot belang dat het afscheid goed verloopt zodat je een ambassadeur van jouw organisatie de maatschappij in stuurt. Ex-medewerkers zullen eerder talentvolle mensen naar je verwijzen als ze zelf een positieve ervaring hebben gehad.
Het is belangrijk om je employee experience goed te monitoren. Er zijn diverse meetapplicaties beschikbaar die je daarvoor kunt inzetten. Met een app van 2DAYSMOOD kunnen medewerkers wekelijks bevraagd worden hoe zij bepaalde zaken ervaren en in welke mate zij werkgeluk ervaren. Op die manier wordt data gegenereerd waarmee de werkgever kan bijsturen in zijn of haar amplitieve beleid. Dit is een handig en eigenlijk onmisbaar instrument om continu te kunnen sturen op welbevinden van je medewerkers. Maar vergeet niet dat het een instrument is en het je niet ontslaat van de echte verbinding door regelmatig met je mensen in gesprek te gaan en voor hen open te staan.