Home Actueel Het belang van Duurzaam Werkgever­schap

Het belang van Duurzaam Werkgever­schap

Zorgen dat je medewerkers blij zijn, plezier hebben, werkgelukkig zijn, bevlogen zijn…. Niet direct termen die in je opkomen als je je kwartaalcijfers rond probeert te krijgen. En toch is het van wezenlijk belang om een gezonde organisatie te hebben waarin mensen werken die happy zijn. Immers: Happy people, happy profit.

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid te zorgen voor een werkklimaat waarin werknemers van alle leeftijden plezierig, productief en lang kunnen werken. Dat betekent aan de ene kant goede voorwaarden scheppen en aan de andere kant vroegtijdig ingrijpen wanneer het werk leidt tot een negatieve sfeer of ongezond gedrag. Als er positiviteit heerst, zal dat je medewerkers gelukkig en bevlogen maken. Personeel dat gezond en vitaal is, werkt met meer plezier, is minder vaak ziek en levert betere prestaties. Met uiteindelijk dus vanzelf meer omzet. Ultieme win-win.

Maar hoe schep je nu een werkklimaat waarin mensen tot grote hoogte stijgen? 

Het is wel gebleken dat de wekelijkse fruitmand en een sportabonnement niet voldoende is om je medewerkers gezond, vitaal en gelukkig te houden. En ook het wegnemen van werkdruk wil niet zeggen dat je mensen nooit zullen uitvallen met stressklachten. Er is meer nodig. Immers wanneer je ervoor zorgt dat je medewerkers meer arbeidsvreugde ervaren, zijn ze ook veel weerbaarder voor stress. Maar wat geeft mensen nu arbeidsvreugde? Een kleine greep uit de voorwaarden:

 • Jouw waarden sluiten aan op die van de organisatie
 • Je bent vrij om te bepalen hoe en wanneer je je taken uitvoert
 • Een behapbare hoeveelheid werk
 • Geen conflicterende eisen
 • Onderdeel van het team zijn, erbij horen
 • Om advies en hulp mogen vragen
 • Verantwoordelijkheid delen
 • Jouw ideeën terugzien in besluiten
 • Gezien en gewaardeerd worden
 • Autonomie ervaren
 • Ruimte voor professionele ontwikkeling
 • Zicht op carrièrekansen/toekomstperspectief

Dit is slechts een deel van wat belangrijk is voor mensen om je echt op je plek te voelen en energie van je werk te krijgen. Je kan hier als werkgever heel creatief mee omgaan.

Hoe doen we dat dan zelf?

Bij Maatwerk Arbeidsadvies staat Duurzaam Werkgeverschap hoog op de agenda. Dat is ook niet zo gek als je WerkEnergiek verkoopt en je slogan ‘Happy People, Happy Profit’ is. Maar het komt ook ons niet aanwaaien. Het heeft dagelijks onze aandacht. Onlangs hebben we het Happiness Budget in het leven geroepen. Zo heeft iedereen die bij ons werkt jaarlijks een fors bedrag tot zijn of haar beschikking om iets te doen dat je happy maakt en waardoor je weer met energie kan werken. Wil je er een sportschoolabonnement voor, dan kan dat. Wil je er van op vakantie, be my guest. Of besteed je het liever aan je pensioenopbouw. Als het je blij maakt en je gaat daardoor fluitend naar je werk, dan heeft het zijn doel bereikt.

Certificaat Duurzaam Werkgeverschap

Afgelopen week hebben wij zelf het certificaat Duurzaam Werkgeverschap in ontvangst mogen nemen van 2DAYSMOOD. Tegenwoordig een must voor iedere organisatie. En waar je volgens de benchmark minimaal een 6.9 moet scoren om in aanmerking te komen voor het certificaat, scoorden wij maarliefst een 9! En eerlijk? Dan ben je als werkgever toch wel erg trots. We doen het goed! Maar… stilstand is achteruitgang. Het blijft onze aandacht hebben.

Werkgeluk meten

Nu zijn we gestart met een Werkgeluk-meting. Iedere week krijgt iedere medewerker een mail met de vraag hoe je je voelt en waarom je je zo voelt. Dit levert op termijn hele waardevolle data op waarmee je real time (en anoniem) kunt volgen hoe het met je medewerkers gaat. En dan is het natuurlijk de kunst om daar direct en goed op in te spelen. 

Zo hopen wij onze mensen bij Maatwerk Arbeidsadvies vitaal, bevlogen en gelukkig te houden. Zo zijn ze energieker, presteren ze beter en zijn ze minder vaak ziek. Want die bedrijfsarts, die houden wij ook het liefst buiten de deur!

2DAYSMOOD

Onze certificering is mogelijk gemaakt door 2DAYSMOOD

Géén slecht onderbouwde 'werkgever van het jaar' verkiezing, maar een betrouwbare certificering die helpt om je organisatie toekomstbestendig te maken. De Universiteit Utrecht ontwikkelde hiervoor een benchmark meting, en 2DAYSMOOD maakt deze snel en simpel toegankelijk. 

De Werkgeluk-meting is het vernieuwde MTO, namelijk sneller, simpeler en wetenschappelijk onderbouwd. Een continue bron van data waardoor je stap voor stap je (team)cultuur verbetert en het werkgeluk van medewerkers verhoogt. En dát is winstgevend voor je bedrijf!

 

Ik wil hier graag meer over weten