Home Actueel Het verjaren van vakantiedagen

Het verjaren van vakantie­dagen

Nu duidelijk is geworden dat vakantiedagen kunnen verjaren en wanneer dit gebeurt, is het handig om te weten hoe werkgevers hier mee om kunnen gaan in de praktijk. Elk jaar verjaren er vakantiedagen. Het is key dat dit wordt gecommuniceerd met medewerkers. Het liefst natuurlijk niet een week voordat de dagen verjaren. Je wilt medewerkers de gelegenheid geven om alsnog hun uren in te zetten en discussie hierover voorkomen.

Ons advies is om rond februari/maart medewerkers op de hoogte te brengen. Je kan dit via de mail doen of wellicht kan het gecommuniceerd worden in de bedrijfsnieuwsbrief. Daarna kun je medewerkers nog een keer attenderen rond mei. Zo voorkom je dat medewerkers niet op de hoogte waren van het verlopen van de dagen en alsnog de uren meenemen.  
 
Het kan gebeuren dat een medewerker toch een hoog aantal verlofuren nog heeft staan, welke door de jaren heen is ontstaan. Dan kun je het beste met de werknemer om de tafel gaan. Duidelijke afspraken maken om het verlofsaldo te verlagen en afspraken tot wanneer verlof opgenomen kan worden. Zo behoudt je transparantie en zet je heldere verwachtingen neer.  
 
Het is als werkgever goed om werknemers te stimuleren om vakantie op te nemen. Ieder mens heeft tijd nodig om te ontspannen om zo weer fit en energiek aan het werk te kunnen. Jij hebt als werkgever een rol om werknemers hierop te attenderen. Leidinggevende kunnen per team goed kijken naar de inzet van vakantie, geef ze die rol. Vakantie moet namelijk leuk en fijn zijn!