Leiderschap op afstand
Een aantal maanden geleden leek de wereld even stil te staan. De Covid 19 pandemie trof (en treft) ons allemaal en vooral BV Nederland moest ineens of helemaal stoppen met werken of werken vanuit huis. Toen ik zelf met drie schoolgaande kinderen het moederen, juffrouw spelen en werken moest combineren, viel me dat af en toe zwaar. En wat was het fijn dat mijn leidinggevende toen heeft aangegeven dat we allemaal moesten doen wat we konden en goed voor jezelf zorgen super belangrijk is.
Leidinggeven op afstand vraagt om een andere vorm van leidinggeven dan normaliter. Welke vormen van leidinggeven zijn er eigenlijk en hoe geef je goed leiding via een online omgeving? Ik heb het voor je uitgezocht en je leest er meer over in mijn artikel.
Wat voor leider ben jij?
De kwaliteit van het management bepaalt onder andere of organisaties zich echt kunnen onderscheiden van de concurrenten. Managers van een organisatie die beter presteert dan zijn concurrenten zijn integer, besluitvaardig, actiegericht, prestatiegericht, effectief, zelfverzekerd en hebben een sterke leiderschapsstijl.
Een goede leider past zich aan aan dat wat de medewerker of situatie nodig heeft. Belangrijk is dus dat je herkent wat voor leider je bent, waar jouw sterke punten liggen en dat je dit ook weet van het team. Er zijn diverse leiderschapsstijlen te onderscheiden. Omdat iedere medewerker een andere behoefte heeft is het ook aan te raden om je leiderschapsstijl aan te passen.
De coachende leider is de leiderschapsstijl die in tijden van managen op afstand het best passend is. Namelijk; deze stijl kenmerkt zich door het voeren van gesprekken met de medewerker, helpt het vinden van de sterke en ontwikkelpunten en richt zich op de lange termijn. Als een manager deze stijl kan combineren met de ‘affiliative leider’ dan lijkt dit de ideale leiderschapsstijl in tijden van werken op afstand. Juist omdat de affiliative leider zich richt op de verbinding tussen de medewerkers en organisatie en de emotionele behoeften van de medewerker.
Tips voor de manager
Iedere organisatie kreeg ineens last van de gevolgen van Covid-19. Je ziet ook dat organisaties verschillend reageren op de crisis en het plots veranderen van werkwijzen. Zo zullen managers die thuiswerken enorm stimuleren minder moeite hebben met deze verandering dan managers die liever iedereen op kantoor hebben.
De afgelopen maanden heb ik diverse tips voorbij zien komen en ik deel mijn inzichten graag met jullie.
- Wees duidelijk over de afspraken; wat wordt er van de medewerker verwacht en hoe gaat het met de organisatie en de covid-situatie. Maak bijvoorbeeld een thuiswerkprotocol waar iedereen zich aan kan houden.
- Wees als manager betrokken bij je mensen. Heb regelmatig overleg met het team en bel de medewerker zeker eens per week om te vragen hoe het gaat.
- Zorg voor routines en een ritme: start de week gezamenlijk als team en sluit de week gezamenlijk af.
- Spreek de waardering nog vaker uit dan je al deed.
- Probeer, als dat lukt en mag, ook face-to-face meetings in te plannen. Ga bijvoorbeeld een stuk lopen door het bos en voer dan gelijk het ontwikkelgesprek met de medewerker.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Werk niet tot ’s avonds laat door, houdt de balans in werk/privé en help de medewerkers om hetzelfde te doen.
De illustratie bij dit artikel is voor mij treffend. Ganzen zijn V-vliegers en wisselen hun plek in hun team steeds af. Zij houden telkens rekening met de inzet van de verschillende ganzen en benutten het groepsproces optimaal. Dat is voor de manager de belangrijkste taak: zijn de taken eerlijk verdeeld, zit iedereen nog op de juiste plek of moeten we andere afspraken maken. Juist omdat je als manager bij het leidinggeven op afstand niet altijd alles meekrijgt, is inzicht in de medewerker en begrip het meest belangrijke wat je op dit moment als manager kunt doen.