Home Actueel Rubriek Werk­Energiek® I

Rubriek Werk­Energiek® I

Regelmatig nemen wij je in deze nieuwe rubriek mee in de wereld van WerkEnergiek®. Wat het is, hoe je het als organisatie bereikt en hoe je het behoudt. Iedere keer een ander onderwerp waar je mee aan de slag kunt om een WerkEnergieke omgeving met WerkEnergieke mensen te scheppen. In deze editie de basis; Wat is WerkEnergiek®?

Goed zorgen voor je zieke medewerkers en deze zo begeleiden dat ze weer snel en duurzaam aan het werk kunnen (curatie), zorgen dat risicogroepen niet uitvallen (preventie). Daar was in het verleden vooral aandacht voor. En dat was en is ook goed en daar moet zeker aandacht voor blijven. Maar er is meer. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw medewerkers geen reden tot uitval hebben? Hoe zorg je ervoor dat ze in een bepaalde staat van bevlogenheid werken en welbevinden ervaren, dat het werk ze energie geeft. Dat je mensen zin hebben om naar het werk te gaan en hun uiterste best doen hun werk goed te doen. Niet omdat dat van ze verwacht wordt, maar vanuit een intrinsieke motivatie.

Het antwoord op deze vraag is WerkEnergiek® wat wij hebben afgeleid van de term AMPLITIE. Amplitie is afkomstig van het Latijnse woord 'amplio'. De letterlijke betekenis is versterken, vergroten en vermeerderen. Amplitie is niet gericht op het behandelen (curatie) of voorkomen (preventie) van de negatieve gevolgen van werkstress, maar juist op interventies die daaraan voorafgaan. Het versterken van het welbevinden en het functioneren van jouw menselijk kapitaal.

En wat blijkt? Het investeren in WerkEnergiek® is niet alleen waardevol voor je mensen. Het is ook vanuit bedrijfseconomisch perspectief erg interessant. Een medewerker die werkt vanuit een bevlogen toestand hebben meer plezier, zijn gemotiveerder, verzuimen minder, zijn productiever, maken minder fouten en blijven langer bij je werken.

Het is goed om te beseffen dat een bevlogen medewerker precies hetzelfde kost als een niet-bevlogen medewerker. Maar de bevlogen medewerker heeft duidelijk meer impact op de positieve factoren binnen een organisatie.

Reden te meer om als organisatie in te zetten op WerkEnergiek®. Want hoe fijn is het als je mensen met zin naar het werk komen en vol energie weer naar huis gaan en dit ook nog bijdraagt aan het succes van de organisatie?

In de volgende editie alles over ‘Missie, visie, waarden & cultuur’!