Home Actueel Waardering

Waardering

Vanuit Maatwerk propageren we “Happy people, happy profit”. “Waardering” is daar zeker een onderdeel van. Wat verstaan we onder “waardering”? Op welke manieren voelen we ons gewaardeerd? En hoe gaan we met waardering om? 

Er zijn meerdere betekenissen voor het woord “waardering” maar deze vind ik voor mijn artikel het meest passend: “het beseffen hoe belangrijk jouw werk/collega’s zijn”. Wordt jouw werk gewaardeerd? Word jij door jouw collega’s gewaardeerd en hoe waarderen jouw klanten jou? Voor mij zijn dit belangrijke zaken in mijn stukje “werkgeluk”. 

Natuurlijk vinden we het allemaal fijn als waardering tot uiting komt in salaris. Ik ook! Ik ben van mening dat jouw werkgever juist daarmee laat zien hoe je gewaardeerd wordt. Maar dat is lang niet het enige! Waardering krijg je ook door middel van een fijne werkplek. Denk hierbij aan een goede stoel, een fijn bureau een goed werkende computer. Dat zijn zaken die voor mij gelden maar het kan ook zijn dat je met je handen werkt. Op dat moment is werken met het juiste/nieuwste gereedschap ook heel fijn. Doordat de werkgever dit voor jou faciliteert kan jij er zorg voor dragen jouw werkzaamheden op een efficiënte, fijne manier uit te voeren. We lopen er allemaal wel eens tegen aan dat de computer niet doet wat hij moet doen. Hoe geïrriteerd zijn we dan? 

Maar waardering krijg ik ook van mijn collega’s. Collega’s die voor mij klaarstaan, in welke vorm dan ook, zijn voor mij heel belangrijk. Overleg hoe een casus te behandelen, werkverdeling als iemand het te druk heeft, werkzaamheden overnemen tijdens afwezigheid of alleen de vraag “kan ik je ergens mee helpen?” Maar ook, en niet geheel onbelangrijk het gezellig hebben tijdens een kopje koffiedrinken of tijdens de lunch. Denk hierbij ook even stil te staan bij iemand zijn verjaardag. Even gezellig een kopje koffie met wat lekkers geeft ook waardering. 

Waardering treedt ook op als er naar jou geluisterd wordt en dan doel ik met name op privégebied. Je brengt immers heel wat tijd door met collega’s. Hoe fijn is het dan om je verhaal even kwijt te kunnen. Ook dat voelt als waardering. 

Met waardering omgaan is vervolgens ook een vak apart. Het is altijd fijn als iemand jou een compliment geeft. Neem die dan ook in ontvangst! Complimenten zorgen ervoor dat we het beste uit onszelf halen. 

Voor mij zorgt het ervoor dat ik met plezier naar werk ga en weet dat we sámen aan een nog mooier resultaat kunnen werken.