Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek niet langer kan wachten
Wanneer ben je als werkgever verplicht om een arbeidsdeskundig onderzoek te laten uitvoeren? Wel, hierover is de Wet Verbetering Poortwachter duidelijk. Op het moment dat een werknemer gedurende lange tijd uitvalt, ben je als organisatie verplicht een aantal stappen te doorlopen om tot een duurzame werkhervatting te komen. Bij langdurig verzuim of specifieke beperkingen van de medewerker moet je een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren.
De voordelen
- Wet Verbetering Poortwachter heeft geen geheimen voor ons
- Langdurig verzuim omswitchen naar duurzame werkhervatting
- Doeltreffende oplossing voor werkgever
- Zicht op toekomst voor werknemer
- Een rapport waar je als werkgever en werknemer wat mee kan
Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek worden er een aantal specifieke vragen gesteld. Kan de werknemer zijn oorspronkelijke job nog uitoefenen? Waarom wel? Of waarom niet? Is er een andere functie binnen het bedrijf waarmee de leidinggevende deze langdurige zieke een groot plezier kan doen? Zo niet: zijn er dan nog andere opties die de werknemer happy maken?
Zodra we de antwoorden op die vragen verzameld hebben, gieten we ze in een rapport dat jij kan voorleggen aan het UWV. Hierbij oordelen we niet alleen wat er wel en niet kan, maar we geven ook advies rond re-integratie. Wat het verdict ook is, we streven altijd naar een voorstel waar zowel werknemer als werkgever happy van wordt.
Onze aanpak
- Grondige analyse van aangeleverde stukken opdrachtgever
- Bedrijfsbezoek en -onderzoek
- Persoonlijk gesprek met werkgever en werknemer
- Oplevering conceptrapportage en verwerken van diverse opmerkingen
- Oplevering definitieve rapportage
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Bel ons op 085 - 48 98 483
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur.
We nemen binnen 24 uur contact met je op.