Home Over ons Actueel Goede werkvoornemens: zo kun je als werkgever helpen om te ze halen

Goede werkvoornemens: zo kun je als werkgever helpen om te ze halen

De eerste twee maanden van het jaar zijn alweer verstreken, en de goede voornemens – ook die gericht op het werk – vervagen rond deze tijd vaak al voor de meeste mensen. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze goede voornemens volhoudt en misschien wel nog belangrijker… ook behaalt?

Kunnen werkgevers bijdragen aan het volhouden van deze goede voornemens van hun werknemers? Onze vitaliteitscoach Heleen ondersteunt en inspireert organisaties om energieke en gelukkige werknemers in het team te hebben. Met deze drie stappen behalen jouw werknemers die goede werkvoornemens en vergroot je het werkgeluk op de werkvloer.

Stap 1: Focus op kleine doelen en successen

Bij het nastreven van werkvoornemens ervaren werknemers meer veerkracht, wat hun werkgeluk positief beïnvloedt. Het is van essentieel belang om te focussen op het behalen van kleine doelen en successen om de motivatie op peil te houden. Het is hierbij belangrijk om te weten dat het brein minimaal drie maanden nodig heeft om veranderingen gewoontes te laten worden. 

Stap 2: Ondersteun vanuit de organisatie


Effectieve ondersteuning van werknemers wordt gefaciliteerd door gesprekken waarin de behoeften van werknemers centraal staan. Het is cruciaal om niet alleen initiatieven vanuit de P&O afdeling te ontplooien, maar juist de input van medewerkers zelf te achterhalen. Hierbij is het WerkEnergiek® pakket van Maatwerk Arbeidsadvies een krachtig instrument, waarbij de organisatie samenwerkt met onze (vitaliteits)coach Heleen. Zij zorgt voor een goede balans tussen fysieke en mentale gezondheid door onder andere in gesprek te gaan met de organisatie om de wensen en behoeften te bespreken. Dit voorkomt verzuim en bevordert duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie.

Stap 3: Blijf communiceren

Een open communicatiecultuur binnen de organisatie is van onschatbare waarde. Medewerkers spelen een sleutelrol in het bevorderen van een positieve werkcultuur en het verbeteren van hun eigen werkgeluk. Het is essentieel om openlijk met leidinggevenden te communiceren over behoeften, verwachtingen en werkvoornemens. Toch is dit vaak een hoge drempel voor veel werknemers. Het WerkEnergiek® pakket, geïmplementeerd met een amplitieve aanpak, biedt ondersteuning aan zowel werknemers als leidinggevenden. 

Deze aanpak legt niet de nadruk op het behandelen of voorkomen van de negatieve gevolgen van werkstress, maar richt zich op interventies die hieraan voorafgaan. Het creëert ruimte voor het uiten van behoeften en verwachtingen, met de mogelijkheid om vertrouwelijk met onze toegewezen vertrouwenspersoon in gesprek te gaan. Ook kan er gekozen worden voor een 3-gesprek, waarbij de leidinggevenden, werknemers én vertrouwenspersoon van Maatwerk Arbeidsadvies aanwezig zijn. Op deze manier zorgen we ervoor dat de werknemer zich veilig voelt om zijn/ haar behoeften aan te geven. 

Meer werkgeluk met het WerkEnergiek® pakket 

Ons WerkEnergiek® pakket is gericht op het versterken van werknemers door autonomie, betrokkenheid en waardering prioriteit te geven. Het is een manier om werknemers én leidinggevenden te ondersteunen bij het bereiken van hun doelen en goede werkvoornemens, met behulp van interventies die de positieve werksfeer bevorderen en zo vitaliteit stimuleren. Het is belangrijk om als organisatie bewust te zijn van het effect op inzetten op vitaliteit. Wanneer organisaties de focus leggen op vitaliteit, zorgt dit op lange termijn voor minder verzuim. Elke organisatie heeft hier baat bij gezien de krapte op de arbeidsmarkt. 

Ga jij voor een vitale organisatie? 

Wil jij gaan voor een WerkEnergieke® organisatie waarbij werkgeluk en vitaliteit centraal staat? Neem dan contact op via welkom@maatwerkarbeidsadvies.nl of bel naar 085 – 4898483. Onze vitaliteitscoach Heleen staat klaar om alle details met je te delen. Samen werken we aan een positieve, gezonde, en plezierige werkomgeving voor iedereen!