Zoeken

De HRM Scan - onze toegevoegde waarde voor de HR-afdeling


Eerder onderschreef ik in het artikel “De juiste persoon op de juiste plek - eerst de basis op orde en dan de verdieping in” het belang van een goede inrichting van de HR processen. Ik ben ervan overtuigd dat als de HR basis niet klopt, je nooit kunt groeien met of in je organisatie. Een rommelige HR administratie zorgt voor onrust bij de medewerkers, namelijk: klopt mijn loonstrook wel of krijg ik een bevestiging van een verlenging? Met onze HRM Scan brengen wij alle elementen van het personeelsbeleid in kaart en geven advies over verbeteringsslagen om te groeien.

De juiste HR adviseur maakt het verschil

Naast een kloppende HR administratie begint het in mijn ogen bij een geschoolde HR medewerker of adviseur, afhankelijk van de grootte van je organisatie. Een HR adviseur die bij jouw organisatie past kan echt het verschil maken in het op orde brengen van de HR processen en het coachen van de leidinggevenden. Denk als directie goed na welk type HR adviseur je nodig hebt, passend bij de cultuur en de veranderingsslagen die moeten worden gemaakt. Niet iedere HR adviseur is goed in het op orde brengen van processen en ook niet iedere HR adviseur kan coachen.

De afgelopen jaren heb ik me als HR adviseur vooral ingezet in het verbeteren of opzetten van een HR afdeling. Naast het inrichten van de HR processen en de leidinggevenden meenemen in het belang van een goed werkende HR organisatie, heb ik ook veel ervaring opgedaan in de beleidsmatige aspecten van de rol van een HR afdeling.

HRM scan

Mijn collega’s en ik hebben een nieuw product ontwikkeld om deze ervaring toe te passen bij onze klanten: de HRM Scan. Ik ben er echt ontzettend enthousiast over.

Deze scan brengt, door middel van diverse interviews en het bestuderen van HR-documenten, de huidige HR situatie in kaart op het gebied van het HRM beleid (zowel strategisch als op operationeel vlak), de employee journey en van de organisatie van HRM. Vervolgens geven wij een advies over de verbeteringsslagen die kunnen worden gemaakt om de organisatie en de medewerkers verder te laten groeien. Bij elk aandachtspunt wordt de urgentie ervan aangegeven.

Op basis van de analyse en de conclusies van de HRM-Scan kan de organisatie zelf aan de gang met concrete verbeterpunten en de scan als een 0-meting zien van een langjarige HR-aanpak.

Scanelementen

We richten ons in de HRM Scan op:

· Organisatie: hoe is de organisatie ingericht en hoe past de rol van HR hierbij?

· Werving & Selectie: hoe onderscheid jij je als werkgever en welke selectietools passen hierbij?

· Beoordeling en ontwikkeling: hoe is de gesprekscyclus ingericht en zijn de leidinggevenden getraind om ontwikkeling van het team op te pakken?

· Exitgesprekken: het belang van een goed vertrek.

· HR Organisatie: welke rol speelt HR in de organisatie, wat zijn de KPI’s, arbeidsvoorwaarden, competentiemanagement en functie- en salarishuis?

· HR Administratie: bezetting van de HR afdeling en wet- en regelgeving.

· Verzuimbeleid: preventie van verzuim en meer grip op de kosten.

Wij helpen ook graag bij het implementeren van de adviezen. Wij maken ons namelijk samen sterk voor leuker werk(en). Natuurlijk staat het je vrij om zelf met het advies aan de slag te gaan. Als je daarover vragen hebt, staat onze deur altijd open.

#hrm #hrmscan #maatwerk #arbeidsadvies #verbetering #employeejourney #projecten105 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim