Zoeken

De kracht van kwetsbaarheid

Bijgewerkt: 6 jul 2020

- Heb de moed om niet perfect te willen zijn -Een pakkende titel van het boek van Brené Brown. Hoewel ik het boek nog niet heb gelezen, zegt de titel en haar verhaal mij op dit moment bijzonder veel. Ik heb het afgelopen jaar in levenden lijve ondervonden hoe belangrijk het is om je kwetsbaar op te stellen en om te kunnen gaan met de negatieve dingen die je pad soms kruisen. Vanuit mijn ervaring en lessen deel ik tips voor leidinggevenden.

Ineens aan de zijlijn. Een wijze les.

Begin vorig jaar is het beste vriendinnetje van mijn dochter op tienjarige leeftijd overleden. Een vreselijk gemis wat mij met mijn beide benen keihard op de grond heeft gezet. Ondanks dat het niet om mijn eigen kind ging, voelde dit als een gat in mijn moederhart en heb ik moeten accepteren dat er in de opvoeding van mijn kinderen ook hele nare dingen kunnen gebeuren. Ik wil er als moeder alles aan doen mijn kinderen te beschermen voor de grotemensenwereld en nu stond ik ineens aan de zijlijn toe te kijken. Naar mijn dochter die afscheid neemt van haar vriendin, heel sterk is geweest in de aanloop naar het overlijden en daarna met verdriet en veerkracht het normale leven weer heeft opgepakt.

Hoe wij allemaal met deze rotziekte zijn omgegaan is voor mij een hele wijze les geweest. Zelfs als je weet dat het leven eindigt, kun je nog met een positieve blik kijken naar wat er nog wel kan.

Voor jezelf kiezen is altijd de juiste keuze.

Ik heb dat ook naar mijn toenmalige werk gedaan. Ik zat daar halverwege vorig jaar niet meer op mijn plek. Ik merkte dat ik werd belemmerd door interne politiek en niet in volle overgave mijn werk kon doen. Door omstandigheden kwam ik weer met Gert-Jan in gesprek. De manier hoe hij vol passie over Maatwerk Arbeidsadvies praatte, de kansen die hij zag voor HR-werkzaamheden en mij vertrouwen gaf, hebben mij toen doen besluiten de overstap te maken. De reacties die ik kreeg waren verrassend: “Huh, je weet nog niet wat je daar gaat doen?” en “Maar je werkt nog geen jaar bij PSS”. Ik kreeg het vertrouwen dat ik dat kon gaan doen waar ik blij van word in een team waar iedereen met plezier werkt aan het succes van Maatwerk. En nu ik mijn contract voor onbepaalde tijd heb getekend, weet ik des te meer dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Wat heb jij nodig? De vraag waar het om draait.

Terug naar Brené Brown. Zij is ervan overtuigd dat als je echte verbinding wilt maken met anderen, je de moed moet hebben om je twijfels en angsten te delen en om je kwetsbaar op te stellen. Doe je dat niet, doordat je je kwetsbaarheid ontkent en je negatieve emoties probeert weg te stoppen, mis je de mooie emoties en de goede dingen in het leven, zoals dankbaarheid, liefde en geluk.

Als leidinggevende probeerde ik de ander centraal te zetten en te luisteren naar wat er nodig was, bijvoorbeeld als iemand tijdelijk niet kon werken. Nu ik zelf iets anders nodig had en me kwetsbaar op moest stellen, vond ik het ineens heel eng. De vraag ‘wat heb je nodig’ vond ik dan ook super lastig te beantwoorden, maar was voor mij dé vraag om me thuis te voelen bij Maatwerk.

Het kwetsbaar opstellen bracht mij meer dan ik ooit had verwacht

Het kwetsbaar opstellen was spannend, maar heeft me meer gebracht dan ik vooraf had kunnen bedenken. Het is waardevol dat je, als je je pad even kwijt bent, steun en begrip krijgt, er naar je behoefte wordt geluisterd en je de tijd krijgt om weer op je pad te komen. Dit andere licht heeft mij als HR-adviseur ook meer verdieping gegeven. Iets zelf ervaren is echt anders, dan het lezen in een boek of horen van anderen. Deze ervaring heeft mij veranderd en dit kan ik in mijn rugzak meenemen in het adviseren van anderen.

In een eerder artikel heb ik het belang van de sociale leidinggevende met oog voor de mens al aangestipt. Met het oog op kwetsbaarheid wordt dit nog meer onderschreven.

Tips voor leidinggevenden

  1. Ken je jezelf? Weet waar jouw kracht ligt en hoe je anderen kunt inzetten op datgene wat jij minder goed kunt. Vraag om hulp.

  2. Wees eerst aardig voor jezelf, pas dan kun je ook echt aardig zijn voor de ander.

  3. Doe je niet anders voor dan wie je bent. Wees oprecht.

  4. Heb vertrouwen in jezelf (zonder arrogant te zijn) en vertrouwen in de sterke punten van je team.

  5. Deel successen met je team.

  6. Stel je kwetsbaar op en wees hierin een voorbeeld voor jouw medewerkers.

  7. Vraag om feedback en geef feedback aan je team.

  8. Niet alles hoeft perfect en leer om te gaan met tegenslagen, zowel persoonlijk als met het team.

“Kwetsbaarheid begint met moed. Moed om er te zijn en jezelf te laten zien.” – Brené Brown


#maatwerk #arbeidsadvies #kwetsbaarheid #hr #leiderschap

123 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim