Zoeken

De week van de werkstress: leidinggevende de belangrijke spil in het voorkomen van burn-out

In de week van de werkstress besteden wij ook aandacht aan (werk)stress. Maatwerk Arbeidsadvies zet zich namelijk iedere dag in om verzuim van onze klanten te begeleiden, maar nog belangrijker te zorgen voor de juiste ondersteuning om verzuim te voorkomen. De week van de werkstress is helaas niet voor niets in het leven geroepen: meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out.


Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat de leidinggevende vaak de burn-out veroorzaakt met als gevolg hoge verzuimkosten. Voor mij geen verrassing, want tenslotte is een slechte relatie met je leidinggevende al jaren verzuim veroorzaker nummer 1. Verrassend vind ik het wel dat er nog steeds veel leidinggevenden zijn die zich onvoldoende kwetsbaar opstellen over hun eigen functioneren en/of weinig (oprechte) aandacht hebben voor de mens.


Leidinggevenden die zich richten op het behalen van resultaten zorgen voor een toenemende kans op burn-out bij hun werknemers. Als de leidinggevende vooral bezig is met ontwikkeling en verbetering bij werknemers, neemt de kans juist af. Zorg als werkgever dus in de eerste plaats vooral voor de juiste leidinggevenden, dat betaalt zich uit.


Wat kun je vervolgens als leidinggevende doen om een stress of burn-out bij je medewerker(s) te voorkomen?


- Stimuleer je medewerker om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen als mens en collega.


- Vergelijk je medewerkers niet met elkaar of anderen; ieder medewerker heeft een unieke bijdrage.


- Het is toegestaan om fouten te maken, dit moet je expliciet accepteren. Zorg dat je medewerkers van hun fouten leren en de volgende keer hun problemen zelf kunnen oplossen.


- Feedback geven en kunnen ontvangen is belangrijk. Geef je medewerkers direct feedback als het ertoe doet (wacht niet te lang), maar stel je vooral ook kwetsbaar op als je zelf feedback ontvangt.


- Vraag de medewerker ook eens of er in hun gezins- of privéleven factoren zijn die stress kunnen veroorzaken. Goede sociale ondersteuning is minstens zo belangrijk dan het verminderen van de werkdruk.


Natuurlijk kunnen niet alleen leidinggevenden verantwoordelijk worden gehouden voor het welzijn van hun medewerkers, juist de medewerker zelf speelt in mijn ogen de allerbelangrijkste rol. Zorg voor een fijne werk/privé balans, voldoende beweging gedurende de dag en vraag hulp als je het nodig hebt. Zowel aan je leidinggevende als bijvoorbeeld je (sociale) omgeving.


Wat werkt voor jou of voor jouw werknemers? Ik vind het bijvoorbeeld bijzonder prettig dat ik flexibel kan werken, soms overdag tijd kan besteden aan de ritjes naar de sport van de kinderen en dan bijvoorbeeld ’s avonds nog wat werk kan afmaken. Natuurlijk heb ik hier goede afspraken met mijn leidinggevende over gemaakt. Want ik blij, hij blij!


Waarschijnlijk staan de beoordelingsgesprekken weer voor de deur. Mijn tip: doe het dit jaar eens anders dan anders: vraag je medewerker dit keer wat voor hem/haar echt belangrijk is, waar hij/zij blij van wordt en maak op basis daarvan afspraken voor het nieuwe jaar. En richt je organisatie zo in dat er ruimte is voor humor, waardering en vertrouwen. En als je daar hulp bij nodig hebt, dan helpt Maatwerk Arbeidsadvies hier graag bij. Want wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Happy People, Happy Profit.


#maatwerk #hr #verzuim #stress #werkgeluk #werkstress
Foto: Unsplash.com

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim