Zoeken

Investeren in een RI&E loont

Bijgewerkt: 2 jul 2020

betrek vooral HR hierin


Heb jij al een verstofte RI&E in de kast liggen? De (veelal) verplichte Risico-Inventarisatie en -Evaluatie wordt door veel bedrijven als een moetje gezien en het papieren document verstoft vaak in de kast. Zonde! Want in een RI&E staan nuttige vragen om de gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor jouw medewerkers in kaart te brengen. En doe wat met de uitkomsten, want met een veilige werkomgeving kan verzuim worden voorkomen. De rol van HR is essentieel in het werkbaar maken van de RI&E. Zo doe je dat.

Betrek meerdere disciplines bij de RI&E

Een RI&E kun je vanuit meerdere invalshoeken benaderen: vanuit het HR, ergonomisch en arbeidsdeskundig perspectief. Mijns inziens speelt HR een belangrijke rol in het invullen en opvolgen van de diverse actiepunten uit de RI&E, bijvoorbeeld het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Het afvinken van de standaardvragenlijst die beschikbaar wordt gesteld is natuurlijk niet

genoeg. Je moet als organisatie net dat stapje meer willen zetten om onderscheidend te zijn en de RI&E ook echt gebruiken.

Betrek meerdere disciplines bij het invullen van de vragenlijst en wees kritisch. HR moet zeker betrokken zijn, maar ook de preventiemedewerker speelt een belangrijke rol. Daarnaast loont het om de RI&E te bespreken met een ergonoom of arbeidsdeskundige. Zo weet je zeker dat de werkplekken objectief worden beoordeeld en veilig kan worden gewerkt.

Doordat er meerdere mensen op basis van hun kennis een bijdrage leveren, wordt het opstellen en uitvoeren van zo’n RI&E alleen maar leuker en relevanter. Meer mensen voelen zich betrokken en dat leidt tot een groter draagvlak.

Zet de RI&E op de HR-agenda

Het veilig werken in prettige arbeidsomstandigheden moet voor HR hoog op de agenda staan en een RI&E faciliteert hierin.

Zo kan HR ondersteunen in het stellen van kritische vragen om de boodschap achter de vraag beter te laten landen. En vooral om goed te kijken of de werkomgeving veilig is ingericht voor de medewerkers en zij hier ook daadwerkelijk van op de hoogte worden gesteld.

Het voorkomen van bedrijfsongevallen en preventie van ziekteverzuim is immers een belangrijk onderdeel van een gezond personeelsbeleid. Aandacht hiervoor loont. Reken maar uit: een medewerker die uitvalt door een bedrijfsongeval of door arbeidsongeschiktheid kost zeker 250 euro per dag. Eventuele boetes, indien er sprake is van een onveilige werkplek, niet eens meegerekend.

Geef aandacht aan onzichtbare veiligheid

Niet alleen de zichtbare veiligheid zoals weggewerkte snoeren, brandhaspels en verstelbare bureaus moet in een RI&E prioriteit hebben. Heb ook aandacht voor de onzichtbare arbeidsomstandigheden, zoals werkdruk. Als medewerkers zich veilig voelen om juist de onzichtbare zaken te bespreken, kun je uitval voorkomen.

Geef daarom in evaluatiegesprekken tussen de leidinggevende en de medewerker aandacht voor de arbeidsomstandigheden. Praat dan niet alleen over de verwarming en de bureaustoel of het lawaai in de kantoortuin, besteed vooral aandacht aan hoe het écht met de medewerker gaat. Als medewerkers geen reden hebben om over de zichtbare veiligheid te klagen, is het makkelijker om aandacht te geven aan waar het echt om draait: het gevoel van veilig en beschermd kunnen werken en dat kunnen doen waar je goed in bent.

En daar ligt in mijn ogen dé cruciale rol van HR. De HR afdeling is adviseur, verbinder en de kritische blik voor leidinggevenden en directie. Omdat HR zich richt op de juiste invulling van het personeelsbeleid en daarvoor verantwoordelijk is, blijft de aandacht voor de werknemer altijd bovenaan staan. In de praktijk zie je vaak genoeg dat leidinggevenden eerder aandacht besteden aan het proces, het behalen van de doelen of productie en het welzijn van de werknemer op de laatste plaats komt.

Evalueer regelmatig

Het is belangrijk om de RI&E niet als verplichte papieren tijger in de kast te laten liggen. Zonde van de investering en tijd. Plan bijvoorbeeld een kwartaalbijeenkomst in met de HR verantwoordelijke, de preventiemedewerker en eventueel een lid van de OR om de RI&E te evalueren.

TIPS VOOR EEN WERKBARE RI&E:

· Neem het invullen van de vragenlijst serieus en neem hiervoor de tijd

· Kijk kritisch naar de vragen in de RI&E en betrek meerdere disciplines, met bij voorkeur een externe blik om zo objectief mogelijk te zijn

· Zet arbeidsomstandigheden op de HR agenda

· Plan een kwartaalmeeting met de interne betrokkenen om het plan van aanpak en actiepunten uit de RI&E te evalueren

· Informeer medewerkers over de risico's en geef instructies over veilig werken

· Laat het onderwerp arbeidsomstandigheden regelmatig terugkomen in de (evaluatie)gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers.

· Houdt bedrijfsongevallen zorgvuldig bij en evalueer deze direct.


Mijn boodschap aan werkgevers: je bent inderdaad verplicht om een RI&E op te stellen, maar vooral om iets met deze uitkomsten te doen. Want een veilige werkomgeving waar aandacht is voor preventie kan zeker verzuim worden voorkomen.

#hrm #hr #rie #veiligwerken #arbeidsomstandigheden


30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim