Zoeken

Leidinggeven aan werkgeluk


Eerder publiceerde ik het artikel ‘werken aan werkgeluk – tips voor werknemers’. In dit artikel vind je mijn tips voor leidinggevenden om het werkgeluk in het team te vergroten. Medewerkers die zich happy, betrokken en bevlogen voelen, zetten zich immers meer in voor hun werk, de klant en hun collega’s. Hun productiviteit ligt hoger en het verloop en ziekteverzuim is lager. Voldoende onderzoeken hebben inmiddels het verband tussen blije medewerkers en een succesvol bedrijf aangetoond. Happy People, Happy Profit.

Werkgeluk is een investering

Werkgeluk stimuleren onder werknemers is een investering die de tijd zeker waard is. Elke euro die geïnvesteerd wordt in organisatie- en werknemersgeluk, betaalt zich vijf keer terug (Rath & Harter, 2010). Gemotiveerde werknemers zullen hun werk beter en sneller doen. En daar profiteer een leidinggevende van. Als de mensen in je team zich op hun plek voelen en de ontwikkeling krijgen die ze nodig hebben, dan is het verloop minder groot.

Het werkgeluk van je werknemers vergroten, doe je door tijd te investeren. Wees oprecht geïnteresseerd in je werknemers. Weet wie iemand is, wat hij graag wil bereiken, wat hij kan, wat zijn sterke en zwakke punten zijn en hoe je deze kwaliteiten kunt benutten. Waar krijgen je werknemers nu echt energie van?


Stimuleer een positieve (werk)houding

In mijn vorige artikel gaf ik aan dat werkgeluk in mijn ogen betekent dat je blij wordt van je werk. Werkgeluk is dus een positief begrip. En ik vind dan niet dat iedereen iedere dag alleen maar vrolijk hoeft te zijn. Er zijn natuurlijk ook minder leuke elementen aan de baan die er nu eenmaal bij horen, maar er moet een balans zijn.

Creëer een veilige werkplek waar medewerkers fouten mogen maken en hun mening kunnen geven. Geef mensen het vertrouwen en waardeer hun inzet. Medewerkers hebben dan het gevoel dat er naar ze wordt geluisterd, dat ze hun eigen keuzes mogen maken. Geef het goede voorbeeld

Geef als leidinggevende hierin ook het goede voorbeeld. Niet alleen door zelf positief en eerlijk te blijven, maar ook door werkgeluk te stimuleren. Dit kun je doen door te vragen naar verbeterpunten en medewerkers de verantwoordelijkheid te geven zaken te verbeteren. Buig het negatieve om naar iets positiefs.

Het goede voorbeeld zit hem ook in zelf de juiste werk-privé balans proberen te hebben. Vraag de medewerker bijvoorbeeld waarom hij nog tot ’s avonds aan het werk is en gun hem die ochtend vrij. Laat structureel overwerken niet tot de norm van het bedrijf horen. Werknemers die voldoende afstand kunnen nemen van hun werk en kunnen bijtanken, zijn blijer dan werknemers die dat niet doen.


Hoe kun je als leidinggevende het werkgeluk van je werknemers vergroten?

Ik heb me voor deze tips laten inspireren op de ‘acht van werkgeluk’ uit het Handboek van Werkgeluk (Bergsma et.al., 2020). De acht van werkgeluk bevat factoren die het werkgeluk versterken. Maar volgens Arie Pieter Veldhoen (een van de medeauteurs in het boek) moeten eerst een aantal randvoorwaarden op orde zijn om echt te kunnen groeien in werkgeluk. Werkdruk, communicatie, cultuur en arbeidsvoorwaarden zijn hier voorbeelden van.

De acht van werkgeluk bestaan uit de volgende elementen waar een leidinggevende sturing aan kan geven of invloed op heeft.


1. Maak plezier op het werk.

2. Voldoening krijgen van de werkzaamheden; geef aandacht aan de goede en slechte dagen van de werknemer

3. Competentie: creëer doorgroeimogelijkheden, zet mensen in op hun sterke punten en blijf investeren in ontwikkeling

4. Autonomie: geef mensen de ruimte om zelf hun werk in te delen en in hun eigen tempo te kunnen doen

5. Vertrouwen: geef je medewerkers vertrouwen en wees geen micromanager

6. Verbinding: geef aandacht aan het team en het groepsproces.

7. Zingeving: sluiten de normen, waarden en idealen van de medewerker aan op die van de organisatie?

8. Waardering: geef wat vaker complimenten en vier successen


Merk je dat een medewerker niet lekker in zijn vel zit of laat hij ander gedrag zien dan normaal? Ga zonder oordeel het gesprek aan, want alleen zo kom je er achter wat er echt speelt. Gelukkige medewerkers zijn blije medewerkers en zorgen er ook voor dat het team lekker loopt. Investeren loont!

#werkgeluk #happypeoplehappyprofit #leidinggeven

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim