Sabotage in je organisatie

Herken jij dit? In een vergadering worden grapjes gemaakt, een aantal collega’s kijkt meer dan eens op hun telefoon, dat ene agendapunt dat al vijf vergaderingen niet wordt behandeld moet het ook deze keer weer ontgelden en jij hoort alles aan, maar houdt je mond. Na afloop bij de koffieautomaat begint het ‘echte’ gesprek met roddel en soms sarcastische grappen.


In Deep Democracy noemen we dit sabotagegedrag. En wees niet bang, iedereen doet dit! De vraag is alleen, waarom?


Grote kans dat besluiten op een autocratische manier genomen worden. Het management verwacht dat het team meedenkt, maar uiteindelijk neemt zij toch het besluit. In de groep zitten genoeg goede ideeën, maar worden niet gedeeld omdat ze spannend zijn. Of de groep wordt als te onveilig ervaren waardoor je wel uitkijkt wat je zegt. Het gevolg: De wijsheid vanuit de groep wordt niet gedeeld, niet gehoord en niet meegenomen in het besluit en dat frustreert! En vanuit deze frustratie ga je op een andere manier proberen tóch gehoord te worden. Door dwars te liggen, door te saboteren. En dat is heel menselijk, maar niet erg effectief.
Maar hoe dan wel?


Door open te staan voor de afwijkende meningen, naar elkaar te luisteren maar elkaar ook te horen. Door vrij te spreken en door moedig te zijn als dat spannend is. En als dat niet lukt, dan kun je altijd een Deep Democracy Facilitator vragen om jullie in dit lastige proces te helpen zodat jullie in het vervolg zelf besluiten kunnen nemen waaraan ook de wijsheid van de minderheid is toegevoegd. Zo worden de beste besluiten genomen. En nog belangrijker, iedereen is gehoord.

Deep Democracy: De wijsheid van de minderheid

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png