Zoeken
  • Tamara Boot

Week van de Mediation

Bijgewerkt: 11 mrt 2020

(Door onze arbeidsmediator Tamara Boot)


Deze week is het de Week van de Mediation. In het leven geroepen door de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv). En hoewel het thema dit jaar ‘Familiemediation’ is, wil ik graag ook even de aandacht vestigen op de voordelen die mediation biedt bij arbeidskwesties.Gedoe op het werk


Als mens zijn we een groot deel van ons leven op het werk. Contact met anderen is daarbij onvermijdelijk. En als er dan gedoe is, heeft dat soms grote gevolgen. Een verziekte werksfeer, ziekteverzuim, teams die minder goed functioneren en bedrijfsvoering die eronder lijdt. Er moet iets gebeuren, maar wat zijn de mogelijkheden? Neem je een advocaat in de arm? Vraag je ontslag aan voor je werknemer? Of kijk je het nog even aan?


Onnodige escalatie


Als arbeidsmediator zie ik maar al te vaak dat conflicten onnodig zijn geëscaleerd. De oplossing was vaak eenvoudig geweest maar doordat er te lang gewacht is of doordat het te snel ‘gejuridiseerd’ is, is er op een goede manier met elkaar uitkomen een stuk moeilijker.

Een verschil van mening of inzicht is er al snel, en dat is ook heel normaal. Als je daar niet met elkaar over praat, kan dit gaan verharden. Wederzijds begrip is niet meer vanzelfsprekend, er wordt niet meer naar elkaar geluisterd en standpunten verharden. Vervolgens zal men proberen anderen aan hun zijde te krijgen, er ontstaat een roddelcultuur met de nodige polariteiten. Communicatie stopt en er wordt alleen nog via e-mails, WhatsApp en nog erger, via anderen gecommuniceerd. Het conflict is geboren en de oplossing ligt steeds verder weg.


Hoe dan wel?


Zodra er een verschil van inzicht ontstaat, praat daar dan samen over. Vertel waarom je iets vindt en wat jij zo belangrijk vindt. En natuurlijk doet de ander dit ook. Zo ontstaat er begrip voor elkaars standpunten en van daaruit kan je gaan zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Maar lukt dit niet met elkaar, schakel dan hulp in van een derde. Dat kan een collega zijn die als gespreksbemiddelaar optreedt zijn, maar bijvoorbeeld ook een mediator.


Het voordeel van mediation?


Het grote voordeel van mediation boven bijvoorbeeld een collega die bij het gesprek zit, is dat de mediationgesprekken altijd vertrouwelijk zijn. Daar tekenen beide partijen en de mediator voor. Zo blijft de kwestie tussen jullie en ligt het niet ‘op straat’. Bovendien mag de inhoud van de mediation nergens worden vastgelegd, zoals in een personeelsdossier. Daardoor is er ruimte en veiligheid om te kunnen zeggen wat je dwarszit zonder dat dit gevolgen heeft.

Verder is de mediator altijd een neutrale partij die onafhankelijk is. Zo krijgt iedereen een eerlijke kans.

En daarnaast heeft een mediator ervoor geleerd om moeilijke gesprekken te begeleiden. Hij of zij kan op de juiste momenten de juiste interventie inzetten. En tegelijkertijd bewaken of iedereen gelijkwaardig aan bod komt en dat gezegd wordt wat gezegd moet worden.

Ook heeft het grote voordelen ten opzichte van de juridische weg. Ten eerste kost het veel minder tijd. Je zit vaak binnen een week aan tafel. En met gemiddeld 3 gesprekken van maximaal 2 uur, is er vaak al een goede oplossing. Die oplossing is ook nog eens door jou en de ander bedacht en niet opgelegd door bijvoorbeeld een rechter. Je hebt er dus zelf grote invloed op.

Als laatste zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer je een advocaat in de arm neemt. Je kunt ze namelijk onderling verdelen. Om nog maar niet van de proceskosten te spreken die je bespaart.


Wanneer zet ik mediation in?


Als mediator zeg ik: Ga zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. Een conflict moet je in de kiem smoren. Als je wacht, escaleert het. En hoe verder een conflict is ontwikkeld, hoe lastiger het is om het op te lossen.


Een goede mediator


Als je een mediator inschakelt, kies dan een mediator die in het register van de MfN (Mediators Federatie Nederland) staat. Zij voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Via de website van de MfN (https://mediationnederland.nl/dossier/werk-mediation/) kun je een goede mediator vinden. Óf bel Maatwerk Arbeidsadvies. Onze mediator Tamara Boot is ook MfN-registermediator.


Vragen

Als je nog vragen hebt, of je wilt weten of mediation iets voor jullie kan betekenen? Bel dan gerust via 085-4899493 of via tamara@maatwerkarbeidsadvies.nl

7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim