Zoeken

Werken aan werkgeluk - deel 1


Een rol voor zowel werknemer als leidinggevende


Iedere medewerker vindt het fijn om fluitend naar zijn of haar werk te gaan, maar welke elementen dragen hier nu aan bij? Het besef dat je de medewerker op de eerste plaats moet zetten en hem een goede werkgeverservaring biedt, is de sleutel om een topwerkgever te zijn en te blijven. Zoals Richard Branson zegt: ‘Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employee, they take care of your clients.’ In dit artikel geef ik de medewerker tips om het werkgeluk te vergroten.


Wat is werkgeluk?

Medewerkers die zich happy, betrokken en bevlogen voelen, zetten zich immers meer in voor hun werk, de klant en hun collega’s. Hun productiviteit ligt hoger en het verloop en ziekteverzuim is lager. Voldoende onderzoeken hebben inmiddels het verband tussen blije medewerkers en een succesvol bedrijf aangetoond. Happy People, Happy Profit.


Werkgeluk is een samenloop van allerlei omstandigheden waar zowel een werknemer als een leidinggevende invloed op kunnen uitoefenen. Er zijn alleen geen eenduidige definities te vinden voor ‘werkgeluk’. Ik werk al jaren als HR-adviseur in diverse organisaties en wat gelukkige medewerkers in mijn ogen vaak typeert is bevlogenheid, energie, positieve gedachten en betrokkenheid. Mijn definitie voor werkgeluk is dan ook: datgene doen waar je blij van wordt, je volledig op je kwaliteiten kunnen inzetten in je werk, daar voldoende waardering voor krijgen en vol overgave en enthousiasme je werk doen.

Kort samengevat: blij worden van je werk!


Gelukkiger worden op het werk betekent investeren in jezelf

Uit het Werkgelukonderzoek (2019) blijkt dat werkend Nederland over het algemeen best gelukkig is. We scoren een gemiddeld cijfer van 7,2.

Van welke activiteiten in je werk word je echt gelukkig? Schrijf eens op wat jou gelukkig maakt op je werk en wat energie kost. Wordt er voldoende beroep gedaan op je competenties? Vraag hulp aan je collega’s en doe ook vooral (vaker) leuke dingen met ze. Wees creatief in de uitoefening van je werk en spar eens met je leidinggevende over de doelen en taken die je moet doen.


Tips voor werknemers

Werkgeluk vergroten klinkt mooi, maar vergt tijd en aandacht van jezelf. Vooral omdat het heel duidelijk moet zijn waar jij blij van wordt en wat je energie geeft. Maar ook: keuzes (durven) maken als blijkt dat het werk of de organisatie niet meer bij je past.

Graag deel ik deze tips om het werkgeluk te vergroten. Ik heb deze tips de afgelopen jaren uit diverse onderzoeken en van psychologen gecombineerd én uitgeprobeerd. Ik deel ze graag, vooral omdat ik vind dat deze tips bij een juiste toepassing ook echt werken.


1.    Zorg goed voor jezelf

In het vliegtuig wordt niet voor niets gezegd dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten om vervolgens je kinderen of anderen te helpen. Zo werkt het ook in het dagelijks leven. Eerst voor jezelf zorgen door goed te slapen en voldoende te bewegen. Maar ook door jezelf wat vaker ‘uit’ te zetten en vooral meerdere keren per dag te lachen.


2.    Bepaal wat voor jou belangrijk is en wat je persoonlijke waarden zijn. Bekijk vervolgens hoeveel je hiervan gemeen hebt met je werkgever. Is er veel of weinig overlap? Vind je meer dan drie kernwaarden niet terug bij je werkgever, dan is het mogelijk tijd voor een nieuwe baan.


3.    Positief in het leven staan

Als je de dag positief afsluit door te bedenken waar je dankbaar voor was, ga je lekker(der) slapen en sta je positiever op. Van complimenten worden mensen blij, dus deel ze oprecht uit, zowel aan je collega’s als thuis. Omring je met mensen die je energie geven en doe iedere dag iets waar je blij van wordt.


4.    Gebruik je talenten: waar ben jij echt goed in en kun je dit voldoende inzetten in je werk? Ga vooral het gesprek aan met je leidinggevende om dit in kaart te brengen en misschien andere elementen uit de functie meer te belichten, of om juist iets anders te gaan doen.

Als je dat doet waar je goed in bent en daar ook nog eens geld mee kunt verdienen, sla je twee vliegen in een klap. Want er is niets zo leuk als fluitend naar je werk gaan, omdat jij met jouw talent bijdraagt aan de groei en het succes van de organisatie. Merk je dat je niet meer gelukkig bent, ga het gesprek aan met je leidinggevende. Er is niets zo frustrerend als te blijven werken voor het geld en elke dag doodongelukkig naar je werk gaan. Doe iets met je (on)geluk!


Deze week plaats ik deel 2 van dit artikel online met daarin tips voor leidinggevenden om het werkgeluk in het team te vergroten.


#werkgeluk #werkenaanjezelf #carriere #leidinggeven #happypeoplehappyprofit

59 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
MW_LOGO_STAAND.png

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim

Postbus 208 | 2170 AE Sassenheim