Home Over ons Actueel Amplitie. Say what?

Amplitie. Say what?

Amplitie. Het is heel goed mogelijk dat je deze term nog niet hebt toegevoegd aan je vocabulaire. Maar toch is amplitie anno 2022 niet meer weg te denken in arbeidsland. En zo moet het ook zijn, als je het ons vraagt.

Curatie en preventie

Curatie en preventie zijn daarentegen veel beter bekende begrippen. Binnen de arbodienstverlening zijn dit ook heel belangrijke peilers. We moeten immers met z'n allen voorkomen dat mensen op het werk risico lopen om ziek te worden. En als ze dat ondanks alle maatregelen toch worden, verdienen ze de beste begeleiding van de arbodienst met haar specialisten. Maar er is meer.

Amplio

Naast curatie en preventie is er namelijk ook nog amplitie. Of eerder gezegd, amplitie is er vóór curatie en preventie. Amplitie is het gedachtengoed van Prof. Dr. Wilmar Schaufeli en komt van het Latijnse woord amplio dat vergroten, versterken en vermeerderen betekent.

Schaufeli beweert: "Amplitie richt zich op het versterken, vergroten en vermeerderen van positieve toestanden bij werknemers, zoals bevlogenheid" (2009). En doordat je je in het domein van amplitie richt op álle medewerkers en niet alleen op de risicogroep of de zieken, bevorder je bij álle medewerkers de veerkracht, bevlogenheid en energie. En dat maakt dat men minder verzuimt, veiliger werkt, hogere kwaliteit levert, de productiviteit hoger is, klanten tevreden zijn en met dit alles de winst verhoogt.

Het is dus zeer de moeite waard om te onderzoeken hoe jij je organisatie amplitiever kunt inrichten!