Home Over ons Actueel Dag van de thuiswerker

Dag van de thuiswerker

Over thuiswerken is het laatste jaar veel geschreven. Tips om efficiënt te werken, tips voor ergonomische werkplekken, dat mensen meer en vaker moeten thuiswerken, hoe thuiswerken met thuisschool gecombineerd kan worden, het gevaar van een burn-out die op de loer ligt etc.

Vandaag is het voor het eerst de “dag van de thuiswerker”. Deze dag is ontstaan op initiatief van social enterprise Webmastery. Zij vindt dat het hoog tijd is om aandacht te vragen voor mensen die altijd vanuit huis werken. Omdat ze dat willen, omdat het beter bij hun mogelijkheden past of omdat ze simpelweg niet anders kunnen, bijvoorbeeld door een aandoening. Door volledig en altijd vanuit huis te werken is het voor hen mogelijk om betaald werk langer vol te houden, opnieuw betaald werk te verrichten of meer uren te werken dan wanneer men op locatie zou moeten werken. Met de “dag van de thuiswerker” wil Webmastery daar aandacht voor vragen en juist deze mensen extra in het zonnetje zetten.

Als arbeidsdeskundige bij Maatwerk Arbeidsadvies sta ik voor happy people, happy profit. Tijdens mijn werk spreek ik regelmatig mensen die aan het werk willen blijven en niet zomaar werk, het liefst in hun eigen werk. Werk waar ze blij van worden! Helaas ben ik ook regelmatig de boodschapper van minder goed nieuws: het eigen werk past niet meer bij de beperkingen die iemand nu en in de toekomst heeft. Wat dan helpt, is mensen te vragen naar waar ze (naast hun werk) óók blij van worden en te wijzen op de mogelijkheden die ze nog wel hebben. Dit kan ander passend werk zijn binnen de eigen organisatie, maar ook iets totaal anders bij een andere organisatie.

Hoe fijn is het dan dat er steeds meer werkgevers zijn, die vooral naar mogelijkheden kijken! Wat kunnen mensen nog wel en welke positieve eigenschappen of kenmerken kan ik als werkgever benutten om deze mensen aan een leuke baan te helpen. En daarbij is ieder persoon en elke diagnose uniek. Het vraagt dus om maatwerk om de juiste match te maken. De overheid stimuleert dit door het voor werkgevers nog aantrekkelijker te maken. Meer daarover lees je op https://www.uwv.nl/werkgevers/werknemer-met-uitkering/voordelen-en-regelingen/

Mocht je door dit artikel geïnspireerd zijn, kijk dan eens op de website van de initiatiefnemer van “de dag van de thuiswerker”. Op hun website lees je ervaringsverhalen van medewerkers die door een aandoening noodgedwongen vanuit huis werken en hoeveel plezier en levensgeluk zij daaruit halen. Een goed voorbeeld van oplossingsgericht denken en denken in mogelijkheden.

Juist door thuis te werken, ervaren deze mensen een betere balans tussen belasting in het werk en belastbaarheid van de mens. Zij krijgen er energie van en vinden het fijn om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren en te gaan voor hun eigen (werk)geluk. Geen reistijd, een prikkelarme omgeving, werken en rust nemen of wisselen van houding wanneer het uitkomt… Mogelijkheden genoeg! En het heeft mezelf ook weer aan het denken gezet: denk eens wat vaker out of the box en vergeet niet: waar een wil is, is een weg!