Home Over ons Actueel Het goede gesprek

Het goede gesprek

Het stimuleren van een positieve en open werkcultuur is essentieel voor het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen en bijdragen aan het succes van de organisatie. Tevens zorgt zo’n cultuur voor een open en eerlijke communicatie naar elkaar wat situaties van jarenlang grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer zal voorkomen.

Om een positieve en open cultuur op de werkvloer te creëren is het belangrijk dat werknemers zich veilig voelen om hun mening te uiten en dat er ruimte is voor feedback. Het voeren van ‘het goede gesprek’ kan helpen bij het creëren van een positieve werkcultuur en kan dan ook worden gezien als een instrument om de betrokkenheid, motivatie en tevredenheid van werknemers te vergroten.

Op de werkvloer wordt met 'het goede gesprek' meestal gedoeld op een open en constructief gesprek tussen werknemers en/of tussen een werknemer en zijn/haar leidinggevende. Dit kan gaan over verschillende onderwerpen, zoals prestaties, ontwikkeling, feedback, verwachtingen, samenwerking, conflicten, persoonlijke problemen, etc.

Het goede gesprek is een gesprek waarbij deelnemers respectvol met elkaar omgaan en op een constructieve manier communiceren. Er is ruimte voor persoonlijke ervaringen, gevoelens en behoeften, maar ook voor zakelijke aspecten en doelen. Het goede gesprek is gericht op het versterken van de samenwerking, het verbeteren van prestaties en/of het oplossen van problemen.

Om als leidinggevende het goede gesprek te kunnen voeren, is het belangrijk om vooraf te weten wat de belangrijke voorwaarden zijn voor het voeren van het goede gesprek en welke vaardigheden nodig zijn voor het voeren van zo’n gesprek.

Bij Maatwerk hebben we al vele trainingen hebben gegeven over 'het goede gesprek'? Wij willen Nederland het het WerkEnergiekste land van de wereld maken en daarom delen wij graag onze kennis over allerlei verschillende onderwerpen binnen ons vakgebied. We leren anderen graag hoe je WerkEnergieker wordt als organisatie, team of individu.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw team/organisatie ? Neem gerust contact op! We vertellen je graag meer.