Home Over ons Actueel Spoor 2? Wij doen het anders

Spoor 2? Wij doen het anders

Zoals inmiddels bekend, begeleiden we bij Maatwerk Arbeidsadvies sinds jaar en dag mensen die vanwege langdurige uitval in hun eigen werk een tweede spoortraject volgen. Dat is, ondanks de complexiteit van dit soort trajecten, dankbaar werk. En om je gelijk uit de droom te helpen: het lukt vaker niet dan wel om met mensen een nieuwe job te vinden die passend is binnen de fysieke of psychische beperkingen waar men mee te kampen heeft.

Dat heeft uiteenlopende redenen. Stel je voor: je bent ooit opgeleid voor de baan waarin je inmiddels 35 jaar met veel plezier werkt. Je bent misschien eens toevallig van werkgever geswitcht, maar echt een sollicitatie heb je daarvoor niet hoeven doen. Je bent door die jarenlange werkervaring een kei in je werk, de beste van het bedrijf. En dan val je uit. Om welke reden doet er niet toe, maar het werk waar je hart ligt, kan je niet meer doen.

In Nederland wordt verwacht dat je werkt voor je centen, dat is ons met de paplepel ingegoten. Een uitkering? Ben je gek? Dat is voor luie mensen, niet voor mij!

Maar het feit is daar. Je kan je werk niet meer doen, je bent op leeftijd en hebt alleen een opleiding en werkervaring in het werk wat je niet meer kan. Het UWV eist dat je op zoek gaat naar ander werk. Maar hoe dan?

Bij Maatwerk snappen we ook dat dit niet de meest ideale situatie is om een carrièreswitch te maken. Wij weten dat de nieuwe werkgevers die interesse hebben in iemand die niet aansluit op het functieprofiel en daarbij fysieke of psychische beperkingen ervaart, niet in de rij staan. Maar hoe pakken wij het dan wél aan?

Uiteraard gaan we, na een gedegen intakeprocedure, een eventueel assessment en het vormgeven van een mooi en actueel cv, samen met de cliënt op zoek naar passende vacatures. We volgen daarbij uiteraard de voorschriften in de Wet verbetering poortwachter. Samen op zoek naar vacatures die passen binnen de beperkingen, de ambitie en het persoonsprofiel. Wie ben je, wat wil je en wat kan je? Zijn vragen die wat ons betreft centraal staan.

Maar daarnaast gaat onze coach ook op een dieper niveau met de cliënt aan het werk. Een stuk rouwverwerking, je moet immers afscheid nemen van iets waar je van houdt, je werk. En er wordt gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling om later, wanneer je uit beeld bij ons bent, zelfverzekerd en met vertrouwen de toekomst in te kunnen.

En dan, als laatste, komt in de meeste gevallen de beoordeling bij het UWV. Een spannend gesprek waarin je arbeidstoekomst deels bepaald wordt door de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Omdat wij weten dat dit spannend is, gaan wij in 9 van de 10 gevallen mee. Inmiddels al vele honderden keren. We kennen het UWV op ons duimpje.

Vandaag was ik er ook bij. Een WIA-beoordeling van een dame die inmiddels bijna 2 jaar ziek is. Het zweet stond in haar handen toen ik haar ontmoette bij de ingang van het UWV. Maar toen ze mij zag, werd ze rustiger. Tijdens dit soort gesprekken zit ik op de tweede rij. Mevrouw voert zelf het gesprek met de verzekeringsarts. Maar het feit dat ik naast haar zit, geeft vertrouwen. Ze kan zich daardoor prima verwoorden en ik hoef alleen maar aan het eind van het gesprek te nuanceren dat zij de hele wereld aankan. Dat kan ze immers niet, maar ze wil geen klager zijn.

Na het gesprek nemen we afscheid. En als er geen Corona was, had ik een knuffel van haar gekregen. Dankbaarheid, daar doen we het voor. Én voor de beste beoordeling van het UWV die recht doet aan haar situatie!