Home Over ons Actueel Verzuim! Wedstrijd of slagveld voor de bedrijfsarts?

Verzuim! Wedstrijd of slagveld voor de bedrijfs­arts?

Welke bedrijfsarts heeft de organisatie beter gemaakt?

Inmiddels loop ik al meerdere jaren in dit vakgebied mee en heb ik diverse bedrijven gezien, van binnen en buiten. Helaas heb ik nog weinig bedrijfsartsen gezien die het bedrijf beter maken en is dat niet juist hun rol?

Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet een feit. Eén van de zaken die in de ‘nieuwe’ wet belangrijk is:

De adviesrol bedrijfsarts

In deze vernieuwde Arbowet staat preventie nog meer centraal. Zo moet de bedrijfsarts de werkgever adviseren over het toepassen van preventieve maatregelen voor gezond en veilig werken van de werknemers. Ook is opgenomen dat de bedrijfsarts adviseert bij ziekteverzuimbegeleiding in plaats van bijstand te verlenen. Hiermee wordt benadrukt dat het de werkgever is die verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding.

Ondanks bovenstaande tekst, wordt door de (meeste) bedrijfsartsen de plank toch finaal misgeslagen! Dit roept bij mij de volgende vragen op:

  • Welke bedrijfsarts heeft inzicht in de werkzaamheden van de organisaties die hij of zij adviseert of begeleidt bij verzuim?
  • Welke bedrijfsarts is op de werkvloer geweest voordat hij of zij de organisatie gaat adviseren?
  • Welke organisatie wordt door de bedrijfsarts gecoacht in de uitvoering van de ziekteverzuimbegeleiding?
  • Welke organisatie heeft rechtstreeks contact met de bedrijfsarts?

Uiteindelijk is het de werkgever die verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding en ik zou jou als werkgever willen uitdagen om deze rol te nemen. Zorg ervoor dat jij een arbodienst of bedrijfsarts vindt die zijn of haar advies aanpast aan de behoefte binnen jouw specifieke organisatie. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat ‘Maatwerk’ van essentieel belang is.

Ga met de juiste adviezen voor een gezonde organisatie. Dit is namelijk beter voor iedereen!

‘Happy People, Happy Profit’

Ben je ondernemer en/of HR-medewerker en loop je tegen ontevredenheid over de bedrijfsarts aan? Zoek dan contact met ons, neem de regie! De kans dat het de organisatie beter maakt, is vele malen groter en ligt binnen je mogelijkheden.