Van keukentafel naar top van de arbodienstverlening: Maatwerk Arbeidsadvies bestaat 15 jaar
Hoe een spontane sprong in het diepe uitgroeide tot een toonaangevend bedrijf met landelijke dekking. Een gesprek met oprichters Gert-Jan de Groot en Tamara Boot over pionieren, leiderschap en de waarde van werk.
Aan de keukentafel ontstond in 2010 het idee voor een ander soort begeleiding naar werk. Niet meer alleen zwemdocenten opleiden en plaatsen bij een nieuwe werkgever, maar meer mensen helpen die hun plek op de arbeidsmarkt opnieuw moesten vinden. Gert-Jan de Groot begon ermee, aangemoedigd door de gemeente Utrecht. Zijn vrouw Tamara Boot sloot drie maanden later aan. Voor ‘even’, om hem uit de brand te helpen. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder, en is Maatwerk Arbeidsadvies uitgegroeid tot een volwassen speler in het veld van re-integratie, arbodienstverlening en organisatieadvies.
Een idee, een risico, en een onverwachte wending
“Het begon als iets kleins. We dachten: laten we het proberen,” vertelt Gert-Jan. Maar al snel bleek dat ondernemen in deze sector minder voorspelbaar was dan gehoopt. “Na een eerste mooie overeenkomst met het UWV werd drie weken later alles stopgezet vanwege bezuinigingen. In een klap zaten we allebei zonder werk en zonder inkomen.”
Toch gaven ze niet op. Via Aldi kwamen nieuwe opdrachten, en vanuit daar groeide het portfolio gestaag. Van het kleinbedrijf in de regio tot grote multinationals nu. “We grepen elke kans aan, werkten keihard en vertrouwden erop dat als we kwaliteit bleven leveren, de groei vanzelf zou volgen,” zegt Tamara.
De kracht van specialisatie
Een keerpunt in de ontwikkeling van Maatwerk Arbeidsadvies was het besluit om specialisten in dienst te nemen met andere expertise dan die van henzelf. Tamara: “We beseften dat we zelf niet alles konden, maar dat we wél konden bouwen aan een team dat elkaar aanvult en versterkt.”
Inmiddels bestaat het team uit meer dan 25 professionals – een flinke groei, als je bedenkt dat het ooit met z’n tweeën aan de keukentafel begon. Het team bestaat uit onder andere arbeidsjuristen, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen, re-integratiecoaches, mediators, coaches en casemanagers. Verschillende vakgebieden onder één dak, met één gedeeld doel: mensen en organisaties vooruithelpen.
“Een arbeidsdeskundige overlegt met een jurist, die op zijn beurt weer schakelt met een coach of bedrijfsarts. Die kruisbestuiving maakt ons uniek,” zegt Gert-Jan. “We geloven sterk in samen sterker. Door elkaars kennis te benutten, tillen we onze dienstverlening naar een hoger niveau.”
Certificeringen en professionalisering
Een andere belangrijke stap was de oprichting van een eigen arbodienst, en de daarbij behorende ISO 9001 en RCA-certificering. ISO 27001, NEN 7510 werden daar een jaar later aan toegevoegd. Allemaal normen die iets zeggen over hoe serieus het bedrijf werk maakt van kwaliteit, dataveiligheid en privacy.
Tamara noemt het “de fundering van ons bedrijf”. “We wilden niet alleen groeien in mensen en omzet, maar ook in volwassenheid. Je moet kunnen aantonen dat je grip hebt op processen, en de risico’s. Zeker in een sector waar je werkt met gevoelige persoonlijke data en maatschappelijke impact.”
Cultuur als kompas
Maatwerk groeide, maar bleef altijd trouw aan haar kernwaarden. “Werk moet leuk zijn,” zegt Tamara resoluut. “We brengen zoveel tijd door op het werk - dan moet het zinvol, prettig en verbindend zijn. Voor onszelf, onze medewerkers én voor de klant.” Die filosofie vormt het kloppend hart van de organisatie, en komt tot uiting in de manier waarop met elkaar én met opdrachtgevers wordt samengewerkt.
“Onze cultuur draait om betrokkenheid en samenwerking,” vult Gert-Jan aan. “We zijn als een familie. Er is ruimte voor initiatief, voor kritische vragen en voor anders denken. We zijn niet van de makke schapen, maar van de gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Met een gedeelde visie en sterke onderlinge samenwerking streeft het team naar een hoge mate van betrokkenheid richting de opdrachtgever en diens medewerkers. Daarbij wordt vakkundig en oplossingsgericht gewerkt, met oog voor zowel het grotere geheel als het individu.
Privé en zakelijk: een gedeeld avontuur
Dat Tamara en Gert-Jan niet alleen zakelijk partners zijn, maar ook een echtpaar, is onmiskenbaar onderdeel van hun succesverhaal. “We kennen elkaar door en door,” zegt Tamara. “Gert-Jan is de visionair, het gaspedaal. Ik ben de rem - degene die bewaakt dat we niet ten koste van de kwaliteit te snel gaan.”
Natuurlijk botst het soms, erkennen ze. “Maar dat hoort erbij. Je zegt tegen elkaar wat je denkt, zonder omwegen. Dat is soms confronterend, maar uiteindelijk ook functioneel.”
Ondernemerschap als levensstijl
Wat het ondernemerschap hen bracht, gaat verder dan werk alleen. Tamara herinnert zich hoe ze, ondanks een volle agenda, haar kinderen tussen de middag thuis opzocht voor een boterham. “Ze zeiden laatst: ‘Mam, jij hebt nooit zo veel gewerkt.’ Dat was het mooiste compliment dat ik kon krijgen. Want ik werkte wél veel, maar deelde het zo in, dat zij het gevoel hebben dat ik er altijd voor hen was.”
Gert-Jan noemt de persoonlijke groei. “Je leert verantwoordelijkheid nemen, risico’s inschatten, autonoom keuzes maken. Je wordt uitgedaagd als mens. Dat neem je ook mee naar huis, naar je rol als ouder en als partner.”
En de toekomst?
De komende jaren staan in het teken van verdieping en technologische ontwikkeling. “We willen consolideren wat we hebben opgebouwd,” zegt Tamara. “En tegelijkertijd klaar zijn voor de volgende stap – bijvoorbeeld op het gebied van AI. Niet als hype, maar als gereedschap dat onze dienstverlening slimmer en tegelijk persoonlijker kan maken.”
Gert-Jan trekt zich langzaam terug uit de operationele rol. “We hebben een sterk managementteam staan, met Tamara als eindverantwoordelijke. Ik blijf betrokken als visionair, maar zal ook ruimte geven aan de nieuwe generatie leiders.”
Hun ambitie blijft onverminderd groot. Niet per se in omvang, maar in betekenis. “We willen blijven bijdragen aan een gezond werkend Nederland. Aan organisaties waar mensen tot hun recht komen. Aan een samenleving waarin mensen met plezier werken, goed in hun vel zitten en op de lange termijn inzetbaar blijven.”